KENIKMATAN YANG TIDAK DAPAT DIBAYANGKAN
Sesungguhnya ahli-ahli syurga pada hari kiamat, mereka berada dalam kenikmatan yang dikurniakan kepada mereka sehingga tidak ada masa untuk berfikir tentang orang-orang yang masuk ke dalam neraka.

Ini kerana mereka berada di dalam nikmat yang sepenuh-penuhnya, nikmat yang tidak terhingga, bergaul dengan bidadari yang menjadi isteri mereka di dalam syurga, dengan makanan, minuman dan bunyi-bunyian di dalam syurga yang sungguh enak, sehingga tidak ada masa untuk mereka berfikir tentang ahli neraka.

Allah S.W.T. berfirman (yang bermaksud):
"Mereka dengan pasangan-pasangan mereka bersukaria di tempat yang teduh, sambil duduk berbaring di atas pelamin".
(Surah Yaasin: ayat 56).

Mereka itu (ahli syurga) dan isteri-isteri mereka di dalam syurga, berada di tempat yang teduh dan nyaman. Di dalam syurga tidak ada lagi kepanasan dan tidak ada lagi kesejukan yang menyakitkan. Mereka berada di bawah naungan pohon-pohon di kebun syurga kurniaan Allah S.W.T.

Di dalam istana syurga, mereka duduk di atas ranjang-ranjang (katil-katil) yang empuk. Mereka duduk di atas tempat yang dikurniakan oleh  Allah dan terus menikmati segala kurniaan yang diberikan oleh Allah S.W.T. di dalam syurga.

Allah S.W.T. berfirman (yang bermaksud):
"Mereka beroleh dalam syurga itu pelbagai jenis buah-buahan , dan mereka beroleh apa sahaja yang mereka kehendaki".
(Surah Yaasin: ayat 57).

Di dalam syurga itu telah tersedia buah-buahan yang banyak dan enak-enak belaka. Berbagai jenis buah-buahan ada di dalam syurga. Mereka boleh mendapatkan apa sahaja yang mereka kehendaki dan apa yang mereka minta. Mereka akan memperolehi setiap apa yang diidamkan, sama ada mereka pernah memakannya di dunia ini atau tidak. Inilah nikmat di dalam syurga. 

Allah S.W.T. berfirman (yang bermaksud):
"Di dalam syurga itu pula disediakan segala yang diingini oleh nafsu serta dipandang indah oleh mata".
(al-Zukhruf: 71).

Ayat ini menjelaskan bahawa di dalam syurga itu terdapat perkara-perkara yang memuaskan keinginan dan kehendak serta melazatkan pandangan. Itulah nikmat di dalam syurga yang tidak pernah dilihat dan tidak terlintas di hati ketika di dunia ini. Inilah keagungan nikmat di dalam syurga.

Allah S.W.T. berfirman (yang bermaksud):
"(Mereka juga beroleh) ucapan salam sejahtera dari Tuhan yang Maha Mengasihani".
(Surah Yaasin: ayat 58).

Di dalam syurga terdapat satu nikmat yang lebih besar dari segala nikmat, iaitu menerima salam dari Allah S.W.T.  Salam mulia daripada Tuhan pencipta makhluk yang Maha Penyayang.

Allah S.W.T. menggambarkan kepada mereka dengan rupa-Nya yang tidak sama dengan segala rupa makhluk, yang tidak sama dengan segala wajah yang baharu. Di syurgalah kita dapat melihat Allah S.W.T.  Di dunia ini kita tidak dapat melihat-Nya.

Semoga Allah S.W.T. menjadikan kita di kalangan orang-orang yang dapat melihat Allah S.W.T. di syurga.

"Ya Allah, perkenankanlah doa kami".